Pilvipalvelut Digitaalinen työympäristö Tietokannat IAM 30.08.2024

Turun kaupunki valjastaa digitaaliset ratkaisut palvelemaan strategiaansa

Turun kaupunki kertoo Tietohallintostrategiassaan  pyrkivänsä olemaan maailman moderneimmin johdettu kunta vuoteen 2029 mennessä. Tavoitteiden saavuttamisessa avainasemassa on tiedonhallinnan kehittäminen. Turku valitsi Advanian toteuttamaan selvitys- ja suunnittelutyötä, joka tukee sekä kaupungin että tietohallinnon strategian toteuttamista.

Käytännössä Turun Tietohallintostrategian tavoite tarkoittaa tietojohtamiseen perustuvaa asukas- ja asiakaslähtöisen toimintakulttuurin luomista.

Keskeisinä mahdollistajina tähän nähdään digitalisaatio ja data. Dataa syntyy jatkuvasti, ja ollakseen mahdollisimman hyvin hyödynnettävissä, sen on oltava laadukasta, helposti saatavilla ja käytettävissä silloin kun sitä tarvitaan.

“Jotta tavoitteeseen päästään, on kaupunkimme tiedonhallinnan kehittäminen välttämätöntä. Tiedonhallinnan organisointi ja toimintatavat on suunniteltava ja toteutettava niin, että ne tukevat parhaalla tavalla kaupungin toiminnalle asetettujen tavoitteiden saavuttamista”, sanoo Turun kaupungin IT-kehityspäällikkö Otto Bernoulli.

Kuten strategian toteutuksessa yleensä, lähdettiin Turunkin tapauksessa liikkeelle eri osa-alueiden nykytilan sekä mahdollisuuksien selvittämisellä. Tälle haettiin tekijää kilpailutuksella, jonka voitti Advania.

“Advanialla on laaja-alaista todennettua julkipilviosaamista kaikista neljästä yleisimmästä julkipilvestä: Microsoft Azure, Oracle Cloud Infrastructure (OCI), Amazon Web Services (AWS) ja Google Cloud Platform (GCP)”, Bernoulli mainitsee esimerkkinä toimittajan valintaperusteista.

SaaSiin ja sassiin, eli kaikki mahdollinen pilveen

Turun kaupungin tietohallintostrategian  ydin on se, että mahdollisimman pieni osa alustojen ja järjestelmien ylläpidosta jää sen henkilöstön itsensä hoidettavaksi. Ensisijaisesti halutaan käyttää SaaS-ratkaisua (Software as a Service).

Jos SaaS-ratkaisu  ei jossain tapauksessa ole järkevin ratkaisu, haetaan mahdollisimman korkean automaatioasteen PaaS-ratkaisua (Platform as a Service). Sen avulla voidaan esimerkiksi hyödyntää pilven parhaita kyvykkyyksiä.

Joitakin organisaation omissa tiloissa sijaitsevia (on-premises) järjestelmiä viedään IaaS-ratkaisuun (Infrastructure as a Service).

Kattavasta nykytila-analyysista polku sopivimpiin ratkaisuihin

Advanian tehtävänä on tukea Turun kaupunkia sen IT-arkkitehtuurin kehittämisessä useilla eri osa-alueilla, jotta kaupunki voi edistää digitalisaatiostrategiaansa. Työtä tehdään tiiviissä yhteistyössä Turun kaupungin sidosryhmien kanssa. Perimmäisenä tavoitteena on tuottaa suunnittelun ja hankinnan tueksi materiaaleja, jotka auttavat päätöksenteossa.

Mitä kaikkea tällainen selvitys sisältää? Projektissa mukana ollut Advanian Matias Löfman konkretisoi eri vaiheita ja osa-alueita:

Eri ratkaisualueilta tehdään tyypillisesti ensin nykytila-analyysi. Joissakin tapauksissa tällainen löytyy jo ennestään, jolloin lähdemme tutustumaan nykytilaan olemassa olevan dokumentaation ja haastattelujen perusteella. Seuraavassa vaiheessa selvitetään tavoitetila ja tähän vaikuttavat menestystekijät.

Tämän jälkeen työtä tehdään iteroiden ja rakennetaan erilaisia skenaarioita, joilla voidaan päästä tavoitetilaan. Yhdessä asiakkaan kanssa valitaan halutut skenaariot jatkosuunnittelun pohjaksi.

“Mahdollisuuksien mukaan valittuihin skenaarioihin pyritään sitomaan arviot työmääristä ja alustakustannuksista toteutuksen osalta. Näin pystymme tukemaan Turun päätöksentekoa”, Löfman kertoo.

Ratkaisualueet ovat sangen monipuolisia ja kattavat muun muassa pilvialustojen arkkitehtuurisuunnittelua, varmistussuunnittelua, data-alustojen ja integraatioiden suunnittelua sekä identiteetin- ja pääsynhallinnan suunnittelua.

Suunnittelutyössä on olennaista, että olemme Turulle neutraali kumppani emmekä suunnittele toteutuksia päämiesvetoisesti.

Turun kaupungin Bernoulli on ollut tyytyväinen yhteistyöhön.

Yhteistyö on saatu toimimaan hyvin. Asiaa on edesauttanut se, että vaikka useimmissa selvityksissä tekijät ovat vaihtuneet, on meillä ollut yhteinen foorumi ohjaamassa kaikkien selvitysten tekemistä ylätasolta. Advania on panostanut yhteisen ymmärryksen löytymiseen siinä, miten se voi parhaalla mahdollisella tavalla vastata Turun kaupungin tavoitteisiin ja vaatimuksiin.

Advania tekee sopimuskauden aikana selvitys- ja suunnittelutyötä eri ratkaisualueille, mutta samanaikaisesti Turku vie suunnitelmia käytäntöön kilpailuttamalla eri osa-alueiden toteutuksia. Osa toteutuksista alkaa jo vuoden 2024 aikana. 
Valittujen ratkaisujen ja toteutusten on tarkoitus palvella kaupungin tavoitteita tietoturvallisesti, kustannustehokkaasti ja skaalautuvasti. Tavoitteena on, että valinnat helpottavat niin työntekijöiden kuin asukkaidenkin elämää pitkälle tulevaisuuteen.


Aiheeseen liittyvää