10 vinkkiä erottuvan työhakemuksen ja CV:n rakentamiseen IT-alasta kiinnostuneille naisille
Olen urani aikana käynyt läpi satoja ansioluetteloita ja työhakemuksia. Vastaan on tullut niin huonosti tehtyjä kuin myös erinomaisia hakemuksia, jotka saivat minut kutsumaan hakijan haastatteluun. Olen innoissani voidessani jakaa näkemykseni ja auttaa IT-alasta kiinnostuneita naisia laatimaan positiivisesti erottuvan saatekirjeen, ansioluettelon ja työhakemuksen.
1. Räätälöi hakemuksesi
Muista aina räätälöidä jokainen hakemuksesi työpaikkailmoituksen mukaiseksi. Voit aloittaa hakemuksen tekemisen yleisen mallin mukaisesti, kunhan päivität tiedot vastaamaan hakemaasi yritystä ja roolia ennen hakemuksen lähettämistä. Tarkista teksti varmistaaksesi, ettet vahingossa viittaa väärään yritykseen.
2. Luo vakuuttava hakemus
Esittele itsesi ja selitä, miksi haet työtä. Korosta saavutuksiasi, jotka tekevät sinusta parhaan ehdokkaan ja kerro, jos sinulla on jo kokemusta hakemastasi tehtävästä. Jos yrityksessä työskentelevä tuttavasi vinkkasi sinulle avoimesta paikasta, voit mainita hänet.
Mikä motivoi sinua hakemaan valitsemaasi yritykseen? Ehkä yrityksen arvot resonoivat sinun arvojesi kanssa? Vältä toteamasta, että haet vain siksi, että tarvitset työtä, ja haet siksi avointa työpaikkaa. Muotoile se sen sijaan myönteisemmin: "Osaamiseni ja kokemukseni [relevantilta alalta tai taidoista] saavat minut luottavaiseksi siitä, että pystyn täyttämään tämän roolin täydellisesti.”
3. Tee ansioluettelostasi lyhyt ja kohdennettu
Ansioluettelosi tulisi olla lyhyt ja ytimekäs, mieluiten 1–2 sivua. Olennaiset tiedot ovat yhteystiedot, yhteenveto itsestäsi, työkokemus, koulutus, taidot ja sertifikaatit. Jos olet ollut mukana suuressa projektissa, mainitse myös se.
Ole valikoiva harrastusten listaamisessa ja sisällytä ne vain, jos ne tukevat ammatillista imagoasi. Esimerkiksi se, että mainitset nauttivasi uimisesta, on vähemmän relevanttia kuin maininta siitä, että olet reserviläinen, joka osallistui Locked Shields -harjoitukseen. Älä listaa epäolennaisia tietoja, jotka eivät liity työhön. Esimerkiksi kesätyö jäätelökioskilla, kun olit viisitoistavuotias, ei ole juurikaan merkityksellinen Back-end developer -paikkaa hakiessasi. Sen sijaan voit mainita: "Olen kehittänyt vahvan työmoraalin työskennellessäni teini-iästä lähtien, mikä on antanut minulle suurta draivia ja omistautumista uralleni."
4. Kirjoita vilpitön hakemus
Hakemuksesi tulisi heijastaa todellista minääsi eikä vain sitä, mitä luulet palkkaavan yrityksen haluavan kuulla. Vältä kliseitä kuten "olen hyvä ihmisten kanssa" tai "työskentelen hyvin paineen alla". Käytä sen sijaan verbejä, jotka esittelevät osaamistasi ja saavutuksiasi. Esimerkiksi sen sijaan, että sanoisit "olen ahkera työntekijä", sano "työskentelen kovasti saavuttaakseni tavoitteeni". Anna konkreettisia esimerkkejä väitteidesi tueksi. Sen sijaan, että sanoisit "olen hyvä asiakkaiden kanssa", voit sanoa: "Edellisessä työssäni sain tunnustusta asiakastyytyväisyyden lisäämisestä 10 prosentilla”.
5. Tarkista yhteystietosi ja valokuvasi
Tarkista aina yhteystietosi ja varmista, että ne ovat virheettömät. Liitäthän hakemukseesi vain sellaisen valokuvan, joka ei saa miettimään, oletko koe-esiintymässä reality-ohjelmaan. Vältä rajaamasta kuvia ystäväsi häistä tai villistä illasta. Hyvin valittu ammattimainen valokuva auttaa sinua tekemään hyvän ensivaikutelman.
6. Pidä fontit ja asettelu yksinkertaisina
Pidä kiinni tavallisista, helposti luettavista fonteista ja selkeästä asettelusta. Vältä monimutkaisia fontteja tai malleja, jotka saavat ansioluettelosi näyttämään palapeliltä. Rekrytoijilla on usein monia hakemuksia tarkasteltavana, joten tee omastasi helposti silmäiltävä. Vaikka olisit hakemassa luovaan työhön, anna portfoliosi näyttää luovuutesi ja pidä ansioluettelosi yksinkertaisena ja ammattimaisena.
7. Esittele sertifikaatteja ja taitoja
Jos sinulla on sertifikaatteja, näytä ne! Varmista, että sinulla on niihin kuuluvat taidot. Yritykset tarvitsevat työntekijöitä, jotka ovat sertifioituja ja osaavat tehdä työn, eivät vain puhua siitä. Pysy ajan tasalla alasi uusimmista työkaluista ja tekniikoista. Jos olet uusi IT-alalla etkä ole varma, mistä aloittaa, Microsoftin tai AWS:n kaltaisten suurten toimijoiden sertifikaatit ovat aina hyvä veto.
8. Verkostoidu aktiivisesti
Ota kaikki irti lukuisista webinaareista ja seminaareista, joita yritykset ja toimialajärjestöt järjestävät. Nämä tapahtumat ovat erinomainen tilaisuus oppia IT-alan uusimmista trendeistä ja teknologioista sekä kuulla alan asiantuntijoita. Liity myös ammatillisiin verkostoihin, kuten LinkedIniin, ja osallistu tietotekniikkaan liittyviin verkkofoorumeihin ja yhteisöihin. Jaa tietosi, esitä kysymyksiä ja osallistu keskusteluihin.
Kun olet osallistunut webinaariin tai seminaariin, ota yhteyttä puhujiin ja muihin osallistujiin, joiden kanssa olet ollut vuorovaikutuksessa. Yksinkertainen LinkedIn-yhteyspyyntö, jossa on henkilökohtainen, käymäänne keskusteluun viittaava viesti, voi jättää pysyvän vaikutuksen.
Tarjoa taitojasi vapaaehtoisprojekteihin tai avoimen lähdekoodin aloitteisiin. Verkostoituminen auttaa sinua rakentamaan ansioluetteloasi sekä tutustumaan ihmisiin, joilla on samanlaiset kiinnostuksen kohteet. Jos olet opiskellut korkeakoulussa tai yliopistossa, hyödynnä alumniverkostoa. Alumnit saattavat olla halukkaita auttamaan sinua luomaan yhteyksiä tai tarjoamaan uraneuvontaa.
9. Soita vain tarkoituksella
Jotkut uskovat edelleen, että hakijan pitäisi aina soittaa ja esitellä itsensä rekrytoijalle. Olen eri mieltä. Soita vain, jos sinulla on jotain oikeaa asiaa. Ei ole mitään oudompaa kuin hakija, joka soittaa, mutta jolla ei ole paljon sanottavaa tai kysyttävää. Ennen kuin soitat rekrytoijalle, valmistele luettelo kysymyksistä, jotka osoittavat sinun tehneen kotitehtäväsi. Vältä pyytämästä tietoja, jotka ovat helposti saatavilla työpaikkailmoituksesta tai yrityksen verkkosivuilta.
Kun soitat, esittele itsesi selkeästi ja kerro puhelusi tarkoitus heti. Pidä kysymyksesi tai kommenttisi ytimekkäinä ja kunnioita rekrytoijan aikaa. Puhelu on tilaisuus ilmaista aito kiinnostuksesi roolia ja yritystä kohtaan. Mainitse position tai yrityskulttuurin näkökohdat, jotka vetoavat sinuun ja kerro, miten ne sopivat uratavoitteisiisi. Jos sinulla on jokin tietty taito tai kokemus, jonka uskot erottavan sinut muista, korosta sitä lyhyesti puhelun aikana. Tämä voi auttaa rekrytoijaa muistamaan sinut läpikäydessään hakemuksia.
10. Oikolue ja pyydä palautetta
Ennen kuin lähetät hakemuksesi, käytä aikaa ansioluettelon ja hakemuksen perusteelliseen oikolukemiseen. Kirjoitusvirheet, kielioppivirheet ja huonosti rakennetut lauseet voivat luoda negatiivisen vaikutelman ja viedä huomiota pois pätevyydestäsi. Kun olet tarkistanut hakemuksen ja CV:n itse, harkitse palautteen pyytämistä ystävältä, mentorilta tai alan ammattilaiselta. He voivat havaita sinulta huomaamatta jääneet virheet tai ehdottaa parannuksia, jotka voivat tehdä hakemuksestasi vahvemman.
Näiden kymmenen vinkin avulla sinulla on mahdollisuus tehdä positiivinen vaikutus rekrytoijaan ja napata työpaikka IT-alalta!
Miksi naisten määrän lisääminen teknologia-alalla on tärkeää? Monimuotoisemman työpaikan rakentaminen johtaa tiimien parempaan ongelmanratkaisuun, edistää innovointia ja kasvattaa liikevaihtoa. Tämän takia monimuotoisuutta ja naisten osuutta IT-alalla on lisättävä. Kirjoitimme aiheesta blogin, jonka pääset lukemaan täältä.
Advania on mukana Women in Tech -verkoston toiminnassa. Women in Tech Finland kannustaa ja tukee naisia ja pyrkii edistämään diversiteettiä teknologia-alalla. Verkosto järjestää kaikille avoimia tapahtumia yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa, ja verkoston nettisivuilta löytyy teknologia-alalla työskentelevien naisten uratarinoita, blogeja aiheesta sekä listaus yhteistyökumppaneiden avoimista työpaikoista.
Kiinnostaako Advania työpaikkana?