
Joko luulit kokeilleesi Copilot Chatia?

Microsoftin Copilot on ollut kuuma puheenaihe jo toista vuotta, eikä tekoälypalveluiden kehityksessä ole juurikaan jarruteltu. Tuotteita kehitettäessä myös nimeämiskäytänteet ovat muuttuneet ja Copilot-brändiä on haluttu korostaa vahvana osana Microsoft 365 -kokonaisuutta. Kaikessa hötäkässä erilaisten palveluiden eroavaisuudet ovat saattaneet jäädä osalle meistä vähän epäselväksi.
Copilot vai Copilot? Erilaisiin tehtäviin erikoistuneita Copilot-tuotteita on lukuisia, mutta yleisimmät väärinkäsitykset liittyvät seuraaviin palveluihin:
- Microsoft Copilot tai Microsoft Copilot Pro (copilot.microsoft.com). Omaan henkilökohtaiseen käyttöön tarkoitettu tekoälyavustaja, joka soveltuu hyvin kevyeen kokeiluun, ideointiin tai keskustelukaveriksi.
- Microsoft 365 Copilot, tai usein pelkkä “Copilot”. Yrityskäyttöön tarkoitettu maksullinen lisenssituote, joka tuo tehokkaat tekoälyominaisuudet suoraan Microsoft 365 -tuottavuussovelluksiin, kuten Word, PowerPoint tai Excel, sekä valmiin integraation kaikkeen organisaation Microsoft 365 -ympäristön dataan. Huomiona, että samalla nimellä kulkee myös Office app -uudelleenbrändäys!
- Microsoft 365 Copilot Chat, tai “Copilot Chat” (m365.cloud.microsoft/chat). Kaikille Microsoft 365 -käyttäjille maksuton tapa käyttää kehittynyttä tekoälyä omilla tiedostoilla, verkkohakutoiminnolla ja yritystason tietoturvalla.
Näistä yritys- ja organisaatiokäyttäjien kannalta mielenkiintoisimmat ovat tietysti Microsoft 365 Copilot ja Microsoft 365 Copilot Chat.
Kummasta puhummekaan, kyseessä on tekoälypohjainen työkalu, joka on suunniteltu tehostamaan tuottavuutta ja työntekoa. Copilotit hyödyntävät mm. suosittuja GPT-kielimalleja ja tarjoavat käyttäjille mahdollisuuden keskustella ja sparrailla tekoälyn kanssa. Työkaluista on apua monissa tehtävissä, kuten tietojen kartoituksessa, raporttien tai artikkelien luonnostelussa, tai vaikkapa tapaamisiin valmistautumisessa.
Pureudutaan syvemmälle: Microsoft 365 Copilot Chat vs. Microsoft 365 Copilot -ominaisuudet
Ei ole täysin reilua puhua Copilot Chatistä omana palvelunaan. Sen voi käsittää ennemminkin maksullisen Copilot-palvelun pohjana, tai runkona, jonka päälle rakentuu lisää ominaisuuksia organisaation tarpeiden mukaan.
Copilot Chat:
- Sisältyy kaikkiin Microsoft 365 -lisenssoituihin Entra-tileihin (tuttavallisemmin yritys- tai Microsoft-tileihin) ilman lisämaksua. Voit siis kokeilla sitä vaikka heti!
- Saatavilla verkossa, sekä asetettavissa helposti kaikkien työntekijöiden näkyville esim. Teams-sovelluksessa.
- Dokumenttien lataus; voit ladata omia tiedostoja tekoälyn analysoitavaksi. Tiedostot tallentuvat OneDrive-tilillesi.
- Web Grounding; Copilot Chat voi hakea verkosta lisätietoja vastauksien tueksi hyödyntäen Bing-hakua.
- Yritystason tietosuoja; keskustelut ja ladatut tiedostot pysyvät Microsoft 365 -tietoturvan piirissä*.
- Mahdollisuus luoda agentteja, eli erilaisiin tarpeisiin varta vasten suunniteltuja täsmäapureita. Agenteista veloitetaan käytön mukaan.
Microsoft 365 Copilot:
- Maksullinen lisäosa mm. Microsoft 365- / Office 365 -lisensseihin.
- Tuo Copilot Chatin rinnalle organisaatiodataan (mm. OneDrive, SharePoint, Exchange) integroidun Business Chatin, eli organisaatiosi tuntevan tekoälyn.
- Agentit perusominaisuuksilla ovat lisensoiduille käyttäjille täysin maksuttomia.
- Tekoälyintegraatio Microsoft 365 -sovelluksiin, kuten Teams, Outlook, Word, PowerPoint ja Excel, tehostaen niiden käyttöä.
- Microsoft 365 -ympäristössä olevia tiedostoja ei tarvitse ladata manuaalisesti, vaan Copilotilla on niihin jo valmiiksi pääsy - noudattaen olemassa olevia käyttäjäoikeuksiasi!
*Web Grounding eli verkkohakutoiminto hyödyntää tekoälyn kanssa käytyä keskustelua tiedonhakuun Microsoft 365 ympäristön ulkopuolelta, lainaten yksittäisiä avainsanoja tai virkkeitä. Verkko-ominaisuudet voi halutessaan kytkeä pois Copilotista, Copilot Chatistä tai molemmista.
Copilot Chat pähkinänkuoressa
Copilot Chat on monelle organisaatiolle tällä hetkellä ehkä helpoin tapa kokeilla tekoälyä ilman suurta investointia tai vaaraa tietojen väärinkäytöstä. Vaikka verkkohaun päättäisi kytkeä pois päältä, jää käteen edelleen varteenotettava tekoälyapulainen. Henkilöstön ymmärrys tekoälyn ja tekoälyn tuottamien tietojen käytön vastuusta ja riskeistä on tietysti oma asiansa, joka vaatii monessa organisaatiossa pikaista perehdytystä.
Verkkopohjaisena sovelluksena Copilot Chat on hyödynnettävissä sekä selaimessa että joissakin Microsoft 365 -sovelluksissa. Tietoa voi siis hakea yhtä hyvin kesken Teams-kokouksen parilla klikkauksella, tai työmaalla omasta puhelimesta.
Vaikka perinteisiä tuottavuussovelluksia ei tulisi hyödynnettyä usein ja Microsoft 365 Copilot -lisenssihinta kirpaisee, agentit voivat silti tuoda tekoälyn hyötyjä käyttöön kustannustehokkaasti. Räätälöity ratkaisu on perinteisesti ollut kirosana, mutta nykyaikaiset valmiit palaset ovat tuoneet agenttien kehityskustannuksia roimasti alas.
Tarvitsetko apua tekoälyratkaisujen käyttöönotossa tai koulutuksessa? Haluatko sparrailla asiantuntijan kanssa erilaisista vaihtoehdoista tai räätälöidyistä ratkaisuista?