Advania kehittämään Suomen tärkeimpiä huoneita – käynnistää Koulukumppani-ohjelman
”On totta, että huhut lasten erinomaisista digitaidoista ovat osin paikkansapitämättömiä”, vahvistaa IT-yhtiö Advanian julkisen sektorin palvelujen johtaja Erkki Kondelin. ”Lapset ja nuoret ovat digitaidoiltaan hyvin eriarvoisissa asemissa. Joillakin taidot ovat hyvät, mutta osalla ei edes ole laitteita, joilla osaamista voisi kehittää.”
Opetus- ja kulttuuriministeriöllä on parhaillaan käynnissä kolmivuotinen Oikeus oppia -hanke. Sen yksi osa on Uudet lukutaidot -kehittämisohjelma joka tähtää muun muassa lasten ja nuorten tieto- ja viestintäteknologisen osaamisen vahvistamiseen.
Teknologiataitojen ongelmaa todentaa osaltaan Digi- ja väestötietoviraston raportti, jonka mukaan nuorten digitaitojen kipupisteet keskittyvät ennen kaikkea niiden löydettävyyteen, ymmärrettävyyteen ja käytettävyyteen. Virasto penää määrätietoisia toimia muun muassa digituen laadun kehittämiseksi, tasavertaisuuden lisäämiseksi ja palvelujen laadun parantamiseksi.
Advania on osaltaan tunnistanut ongelman ja valinnut yhdeksi toiminta-alueekseen teknologian ja palvelujen toimittamisen suomalaisille kouluille. Yhtiö on koonnut tarjontansa Koulukumppani-nimikkeen alle tarjoten apua laitetoimituksina, digituen muodossa sekä tuomalla mukaan verkostostaan esimerkiksi Ilonan asiantuntijoiden syvällistä osaamista koulujen käyttöön.
Advania on toteuttanut vastaavaa ohjelmaa Ruotsissa menestyksekkäästi jo vuosien ajan.
Koulukumppani-ohjelman partnerikoulujen mukaan kutsuminen alkaa tammikuussa 2022.
Laitepulan uhatessa apu lähellä
”Kouluilla on huutava pula tietokoneista, ja tilanne on vain pahenemassa, kun lukuvuoden 2022–2023 aloitus lähenee”, toteaa Advanian digitaalisen työn palvelujen johtaja Timo Drachman. ”Koronapandemian aiheuttama komponenttipula tarkoittaa, että laitteita ei vain ole. Heti kun näimme mihin tilanne on menossa, tilasimme 3 000 kannettavaa lisää. Näitä tietokoneita pystymme nyt toimittamaan partnerikouluillemme ilman viiveitä.”
Advania on Hanselin hyväksymä sopimustoimittaja muun muassa tietokoneiden yhteishankinnassa. Yhtiön laitekannassa on myös iso varasto kierrätyskoneita, jotta kumppanikoulut voivat valita budjettitodellisuuteensa sopivan laitekannan.
Advanian Koulukumppani-ohjelman ympärille on rakentumassa laaja partneriekosysteemi, jonka kautta koulut saavat pääsyn parhaisiin teknologioihin ja monimuotoistuvan opetuksen ratkaisuihin. Yhtiö kertoo kumppaniverkostostaan tarkemmin lähitulevaisuudessa.
Digiopetuksen edelläkävijä, sivistystoimen syväosaaja Ilona tuo ohjelmaan osallistuvien koulujen käyttöön muun muassa käytännön digitukea sekä kiitetyn Emill-alustan, joka auttaa opettajia ja oppilaita digitaitojen kehityksessä. Ilonan koulutuksista kertynyt kokemus digitaitojen kehitystarpeesta on ohjelman käynnistämisen yksi avaintekijöistä. Hansel-yhteishankinnoissa Ilona on Advanian yhteistyökumppani tuoden oman osaamisensa oppimisteknologian hankintoihin.
Katse suunnattava tulevaisuuteen nyt
”Koululuokat ovat Suomen tärkeimpiä huoneita, ja sivistystoimen varassa lepää koko tulevaisuutemme”, Erkki Kondelin sanoo. ”Sote-uudistusten edetessä suuri osa kuntien toiminnoista siirtyy hyvinvointialueille. Sivistystoimesta tulee yhä tärkeämpi osa kuntien ja kaupunkien hallintoa.”
Kondelin korostaa, että Advania ei Koulukumppani-ohjelmalla yritä vaikuttaa opetuksen rakenteeseen tai sisältöihin. Kyse on teknisen infrastruktuurin päivittämisestä.
”IT-ratkaisuissa on kyse ennen kaikkea ihmisistä. Me olemme mukana auttamassa siellä, missä oppimisen tulevaisuus rakennetaan. Sitoudumme Koulukumppani-yhteistyössä pitkäaikaiseen suhteeseen koulujen kanssa. Tasavertaisten digimahdollisuuksien tarjoaminen suomalaisille lapsille ja nuorille tekee työstämme merkityksellistä ja innostavaa.”
Lisätietoja:
Erkki Kondelin, 044 547 4422, erkki.kondelin@advania.com
Timo Drachman, 040 774 5800, timo.drachman@advania.com