Pilvipalvelut 17.10.2024

Hybridipilvi – fiksuin tapa hyödyntää tekoälyä liiketoiminnan kehittämiseen

Jyri Palviainen

Jyri Palviainen

Jyri Palviainen työkentelee Advanialla myyntijohtajana uusasiakasmyynnin parissa.

Julkisesta pilvestä löytyy runsas valikoima tekoälyn työkaluja, joihin monet yritykset ja kehittäjät ovat jo tarttuneetkin intoa täynnä. Onnistuminen kuitenkin edellyttää tekoälyn kytkemistä hybridipilveen. Miksi näin on – ja miten SQL-tietokantojen kanssa keskusteleva kielimalli nostaa huimasti tekoälyn tasoa liiketoiminnan palvelijana?

Julkisen pilven alustoilta löytyvät kattavat työkalut sovellusten kehittämiseen, testaukseen ja ylläpitoon. Etuina ovat myös lennosta skaalautuvat resurssit, kustannustehokkuus ja vankka tietoturva. Myös tekoälyn tehokas valjastaminen liiketoiminnan palvelukseen onnistuu julkisen pilven välineillä helposti.

”Julkinen pilvi mahdollistaa tekoälyn ketterän kehittämisen ja käyttöönoton. Valmiiksi rakennetuilla kielimalleilla pystyy nopeasti generoimaan aihioita ja haarukoimaan käyttötapauksia”, sanoo Advanian myyntijohtaja Jyri Palviainen.

”Samalla saa joustavasti tekoälyn vaatimaa GPU-pohjaista laskentatehoa, jonka ostaminen omaan konesaliin on erittäin kallista ja toimitusajat lasketaan useissa kuukausissa. Käytännössä kompastuskiveksi kuitenkin tulee data.”

Yritykselle relevantti tekoäly vaatii liiketoiminnan aitoa dataa

Ilman lisättyä dataa tekoälyn kielimallit osaavat ratkaista vain yleisiä ongelmia. Kielimallin täytyy lopulta päästä kiinni aitoon liiketoimintadataan, josta se voi ammentaa yrityskohtaisesti relevantteja vastauksia.

”Asiakkaille paras tekoälyratkaisu perustuu aina organisaation aitoihin tarpeisiin. Kumppanin tehtävänä on rakentaa ratkaisu ja data täsmälleen sinne, mihin halutaan. Tämä voi olla yksityisessä konesalissa, julkipilvessä tai kaikkea siltä väliltä”, kertoo Palviainen.

Parhaillaan hän on Advanian tiimin kanssa auttamassa johtavaa eurooppalaista vesikalustevalmistajaa Oras Groupia rakentamaan hybridipilvestä koko liiketoiminnan kasvun mahdollistajaa. Muutoshankkeessa luodaan hybridi-infraan perustuva pilvistrategia, jossa arvioidaan, mitä pilveen viedään huomioiden kustannukset, ylläpito ja turvallisuus.

”Hybridipilviarkkitehtuuri antaa mahdollisuuden määritellä ja hallita tarkalleen, mitä dataa pitää ajaa omassa konesalissa ja miten dataa voidaan syöttää tekoälyä varten.”

Räätälöitävä tekoälyagentti pureutuu jo tietokantoihin

Yhdistämällä hybridipilvessä eri tietolähteitä voi käyttäjille tarjota reaaliaikaisen ja tekoälyllä jalostetun tilannekuvan liiketoiminnan eri ulottuvuuksista ilman tietoturvan vaarantumista. Esimerkkinä Palviainen mainitsee Microsoftin PowerAppsillä rakennettavat digitaaliset tuotteet, kuten Power BI -ratkaisut, joilla yritys saa tietylle tuotteelle räätälöityä raportointia.

Advanialla olemme puolestaan kehittäneet hybridipilveen AI Hub -tekoälyratkaisun, jonka ytimessä ovat tiettyyn tehtävään yrityskohtaisesti räätälöitävät AI-agentit eli käytännössä chatbotit. Agenteille määritellään pääsy vain tiettyyn dataan, kuten henkilöstöhallinnon tai myynnin dataan”, kertoo Palviainen.

Uusi merkittävä hybridipilven vahvuus on Microsoftin kehittämä data-alustan tekoälyrajapinta, joka osaa kääntää ihmisen kysymyksen SQL-tietokantakyselyksi ja palauttaa vastauksen luonnollisella kielellä. Tavallisesti merkittävä osa tärkeimmästä yritysdatasta on SQL-kannoissa, joita kielimallit eivät tähän asti ole pystyneet lukemaan.

”Olen tästä innoissani, sillä tämä nostaa tekoälyn liiketoimintahyödyt aivan uudelle tasolle. Nyt voi jutella datan kanssa ja pyytää näyttämään myyntiluvut Helsingin toimipisteessä. Tulokset nähtyäsi hoksaat, että haluan sittenkin Vantaan datan, ja hetkessä sinulla on nekin.”

Palviainen korostaa tekoälyn käyttöönotossa marssijärjestystä. Ensin pitää ymmärtää datan tärkeys, ja vasta sen päälle tulee tekoälysovellus, jota kehitettäessä pitää olla jokin idea, kuten liiketoiminnan ongelma, jota halutaan lähteä setvimään. Lisäksi pitää tehdä hallintamalli, joka huomioi datan tietosuojan.

”Onnistunut tekoälyratkaisu on tämän jälkeen kiinni luovuudesta. Kehitystyössä on pidettävä mielessä se, että ei edetä liian pilvinatiivisti, jotta tekoälysovellus voidaan myös viedä pois julkipilvestä”, Jyri Palviainen päättää.

Artikkeli on julkaistu aiemmin 2.10.2024 Tivi CIO 2024 -tapahtuman yhteydessä. 

Haluatko tietää tarkemmin Advanian hybridipilviratkaisuista, joiden avulla yrityksesi voi valjastaa tiedon ja palvelut tukemaan liiketoimintaa parhaalla mahdollisella tavalla? Lue lisää täältä!

 

Related content

Pilvipalvelut
04.09.2024

Hei, me modernisoidaan!

Valtava määrä yrityksiä on hypännyt pilviteknologian ihmeelliseen maailmaan. Yhä useampi pohtii, pitäisikö investoida fyysiseen laitteisto- ja ohjelmistoinfraan, siirtyä julkipilveen vai yhdistää molempien parhaat puolet....